„Co se týče škrcení, žádný tvrďáci nejsou… U páky na ruku může bejt tvrdej a odolat bolesti.. Ve škrcení prostě vypne, jde spinkat“, říkávala BJJ legenda Helio Gracie.

Nejhorší pozice, ve které můžete skončit, je se soupeřem na zádech (v tzv. back mount). Bezkonkurenčně nejúspěšnější submission v MMA je pak škrcení zezadu, rear naked choke (RNC), anebo jak říkají brazilci, Mata leão, „zabiják lvů“.

MMA Gym Praha vám dnes přináší 5 tipů pro lepší RNC!

  • Procvičujte přechody z mountu do back mountu – jakmile se soupeř začne pod vašimi údery přetáčet, dejte mu prostor, a vezměte záda. Pokud ztratíte spodní hák nohou, a hrozí, že back mount ztratíte (a soupeř vám tedy skončí v guardu), přetočte se proti soupeři a skončíte opět v mountu.
  • „Pozice před zakončením“ (position before submission) – mějte soupeře pod kontrolou v perfektním backmountu, kyčle na jeho kyčlích (ne páteři), s oběma „háky“, anebo tzv. trianglem na tělo. Pokud máte okolo jeho nohu „háky“, nekřižte si nohy – soupeř by vám mohl nasadit páku na kotník.
  • Procvičujte nasazení RNC z různých pozic – při přetáčení na zemi totiž můžete skončit jak na underhook straně (s vaší rukou v soupeřově podpaží), anebo overhook straně (kolem krku).
  • Pro RNC je nejdůležitější správná pozice šktící ruky – musí být plně pod soupeřovou bradou. Narozdíl od čistého BJJ si soupeře můžete navolnit údery.
  • Jednou z výborných kombinací je přechod z RNC do armbar – samozřejmě jako u všech armbar technik hrozí, že soupeř skončí ve vašem guardu. Procvičujte armbar tak, dlouho, dokud nebude lepší než armbar Rondy Roussey.

 

Začni cvičit MMA ještě dnes!

Sdílení